Titlu proiect: Anticamera pentru viata
Cod proiect: 135943
Apel: „Prima cameră” – Instrumente inovative pentru integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială – Regiuni mai puțin dezvoltate
Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului
Intrarirea capacitatii DGASPC Buzau de a furniza programe de servicii integrate de sprijin pentru sustinerea procesului de tranzitie al copiilor/ tinerilor, de la sistemul institutionalizat la servicii la nivelul comunitatii, prin Serviciul de integrare socio-profesionala si vocationala din structura sa. Atingerea obiectivului general implica atingerea obiectivelor specifice ale prezentului apel de proiecte, respectiv reducerea numarului de copii si tineri plasati in institutii prin furnizarea de servicii la nivelul comunitatii (OS 4.12) si cresterea numarului tinerilor care parasesc sistemul institutionalizat (cu varsta de pana la 18 ani) pregatiti pentru a avea o viata independentă (OS 4.13).
Obiectivele specifice ale proiectului
Grup țintă
Grupul tinta al proiectului este format din 96 copii/ tineri, astfel:
– 30 tineri, cu varsta maxima de 25 de ani, care au parasit sistemul de protectie incepand cu 2016,
– 66 copii/ tineri institutionalizati, cu varsta de minim 16 ani impliniti.
Din grupul tinta fac parte copii/ tinerii aflati in categorii de risc: copii/ tineri cu dizabilitati, tineri care au abandonat scoala sau se afla in risc de abandon scolar, tineri care au urmat perioade lungi de institutionalizare si care din aceste motive au dificultati in a se integra pe piata muncii si in societate. Aceste vulnerabilitati sunt accentuate de starea post-institutionalizare. Accesul la serviciile de sanatate este conditionat direct de capacitatea de a accesa serviciile sociale sau de incadrarea in munca. Copiii/ tinerii care au parasit sau urmeaza sa paraseasca sistemul de protectie pentru ca reprezinta un grup vulnerabil sunt expusi riscului de excluziune sociala, ei neavand conditiile propice unei integrari cu succes in societate. Multi dintre ei privesc cu neincredere spre ceea ce are sa le ofere lumea din afara mediului in care s-au dezvoltat. De la deprinderea unor abilitati de viata independenta, pana la grija de a-si gasi un loc de munca prin intermediul caruia sa isi asigure cheltuielile zilnice de baza (locuinta, utilitati, masa) acesti tineri par sa intalneasca obstacole la tot pasul. Acordarea de sprijin copiilor/ tinerilor din sistemul de protectie pentru a-si dezvolta deprinderile necesare unei vieti independente este extrem de importanta din punctul de vedere al integrarii lor sustenabile si cu succes in societate. Avand in vedere numarul tot mai mare de tineri ce parasesc institutiile anual rezulta nevoia dezvoltarii serviciilor care sa ii ajute cu adevarat sa duca o viata independenta, sa isi gaseasca un loc de munca si sa obtina o locuinta adecvata.
NOUATI
30.06.2023

IUNIE 2023
APRILIE 2021
In data de 22.04.2021 a avut loc, in cadrul Muzeului de Etnografie “Vergu Manaila” evenimentul de deschidere pentru proiectul cu titlul „Anticameră pentru viață”, cod SMIS 135943, depus în cadrul apelului POCU/738/4/20/ „Prima cameră”– Instrumente inovative pentru integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială AP 4/ PI 9.iv/ OS 4.12 si OS 4.13.
La eveniment a participat un numar de 65 de persoane, reprezentanti ai instutitiilor locale, ONG-urilor, Ministerului Municii, Familiei si Protectie Sociale, presa.