Titlu proiect: VIP – PLUS „Voluntariat – Initiative – Profesionalism pentru calitate in serviciile de zi destinate copiilor dincomunitatile vulnerabile”

Programul: Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021

Apel: „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”, Alocarea tematica B – Proiecte de dezvoltare a capacității centrelor educaționale / after-school/de zi existente, care lucrează cu un procentaj ridicat de romi

Buget: 4 565 893 lei

Durata implementarii: 24 luni, incepand cu data de 01.01.2021.

Promotor: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ialomița

Partener 1: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad

Partener 2:Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău

Partener 3:Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș

Partener 4: Asoc. Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS) Bucuresti

Pentru mai multe informatii despre proiect  –click aici


NOUTATI

MARTIE
DGASPC Buzau a organizat sesiunile de instruire a personalului centrelor de zi.
La curs au participat specialiști angajați din cadrul Centrului de zi Rimnicu Sarat, centru participant în proiectul VIP PLUS, specialist Elena Ulmeanu.
Activitatea A2.2 a fost derulată în cadrul proiectului VIP – PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”, cod PN1020 care este derulat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala – FRDS prin Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor si finanțat prin Granturi SEE & Norvegiene.

FEBRUARIE 2022

Comunicat de presa anul 1 de implementare

DECEMBRIE 2021

Sarbatorirea zilei de 1 decembrie – anul acesta, persoanele cu dizabilitati au ales sa ne arate, prin propriile creatii, ce inseamna pentru ei aceasta zi.

In fiecare an, pe data de 3 decembrie este marcata la nivelul D.G.A.S.P.C. Buzau, prin Complexul de servicii pentru copilul cu handicap nr. 14 Rm. Sarat, alaturi de grupul tinta din cadrul Proiectului VipPlus, Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati.

Activitati de recuperare cu copii cu dizabilitati realizate pe cabinetele de ludoterapie si logopedie din centrul de recuperare


NOIEMBRIE 2021

  1. activitate privind Drepturile si responsabilitatile copilului cu ocazia zilei de 20 Noiembrie
  2. activitatea privind Educatie pentru sanatate. Purtarea corecta a mastii
  3. activitatea privind bullyingul: Ce este bullyingul: Tipuri, efecte, motive si nevoi

S-a desfasurat cu beneficiarii activitatea: invatarea ceasului. Explicatii si aplicatii pe fise

Activitati de recuperare cu copii cu dizabilitati realizate pe cabinetele de ludoterapie si logopedie din centrul de recuperare

Cu multa bucurie au fost primite joculetele  achizitionate in cadrul proiectului.

Mai mult, un copil special, cu care viata nu a fost deloc generoasa a devenit pasionat de sah.


OCTOMBRIE 2021

Activitati educative si de recuperare desfasurate pe cabinetele din cadrul Centrului de recuperare pentru copilul cu dizabilitati Rm Sarat

Activitati desfasurate cu jocurile achizitionate prin proiect

Discutii cu parintii pe urmatoarele teme:

– dezvoltarea increderii copiilor in fortele proprii: rezolvarea de probleme

– intelegerea nevoilor emotionale ale copiilor

– ce inseamna si de ce este importanta validarea emotionala in relatia parinte-copil

– nevoile de baza ale copilului. diferenta dintre nevoie si dorinta

– drepturi si facilitati pentru copii de nationalitate roma

– drepturi si facilitati pentru copii incadrati in grad de handicap


SEPTEMBRIE 2021

Activitati desfasurate:

Inteligenta emotionala – Exprimarea emotiilor

Au avut loc discutii cu copiii din cadrul centrului despre exprimarea in diferite situatii a emotiilor pozitive si negative, copiilor exemplificandu-le si tehnici de gestionare a acestora.

Este important sa fim constienti de emotiile pe care le simtim in fiecare situatie in viata. Nu putem controla intotdeauna tot ceea ce ni se intampla, dar putem controla felul in care reactionam la ceea ce ni se intampla.

Emoțiile ne influențează comunicarea cu ceilalți. Atunci când avem o stare emoțională pozitivă, cei din jurul nostru simt asta și se apropie de noi, ne împărtășesc ce simt și ei, ne caută compania și se simt în siguranță. În schimb, când ceilalți simt că suntem suparăți, frustrați sau dezamăgiți, pot avea ca răspuns în comunicarea cu noi exact aceleași emoții de furie, supărare sau frustrare.

Fiecarui copil  i s-a dat o fisa in care sunt prezentate emotii pozitive si negative, ei trebuind sa identifice cate o situatie din viata lor in care au intalnit o astfel de emotie. Copiii au fost receptivi si atenti la activitatea desfasurata.

Micii cautatori de atentie: intre comportamentul exagerat si nevoia de baza nesadisfacuta: copii au vizionat o poveste terapeutica audio despre prietenie si cum pot invata copiii ca este in regula sa imparta si cu cei din jur.

Si nu in ultimul rand, a fost marcata Ziua internationala a pacii, sarbatorita pe 21 septembrie. Aceasta este dedicata pacii si in special absentei razboiului si a violentei. De exemplu cum ar fi incetarea temporara a focului intr-o zona de razboi pentru accesul ajutorului uman. ziua a fost sarbatorita pentru prima oara in 1982 iar de atunci este sarbatorita in fiecare an de mai multe natiuni, organizatii politice si militare. este dedicata consolidarii idealurilor de pace, atat in interiorul tuturor natiunilor si popoarelor cat si intre acestea.

Copii au discutat impreuna cu educatorii despre importanta si semnificatia zilei.


AUGUST 2021

In plina vacanta este important sa ne folosim toate resursele din jur pentru a ne simti bine, a ne distra si invata, in acelasi timp si pentru a petrece timp de calitate impreuna cu cei din jur.

In luna august copii din cadrul Centrului de recuperare pentru copilul cu dizabilitati din cadrul Complexului de Servicii pentru Copilul cu Handicap nr. 14 Rm. Sarat au participat la o serie de jocuri in aer liber si activitati, care au avut ca scom animarea lor, dar si pentru a le consuma energia, pentru a le dezvolta abilitatile de relationare si lucru in grup, pentru cresterea starii de bine, fiind productivi, veseli si lucrand in echipa.

Cea mai eficienta, sigura si productive metoda de conectare este prin joc. Acestia au participat la activitati recreative, sportive si de socializare – “Tara tara vrem ostasi” si “Ratele si vanatorii”, am vizitat, ne-am plimbat, ne-am jucat in parcul din centrul orasului.

Copii au invatat si au discutat impreuna cu echipa mobile despre drepturi si responsabilitati. Au participat la ateliere de lectura in scopul dezvoltarii abilitatilor de lecturare si intelegere text, activitati remediale la limba romana “Sa invatam alfabetul”. Am lecturat “Povestea ciresului”, alte texte scurte cu intrebari de verificare a nivelului de intelegere la final.

Pentru copii cu nevoi special au fost efectuate activitati recuperatorii, “gaseste jumatatea”, sa invatam animalele, culorile, numerele, activitati cu jetoane, sa invatam sa coloram.

In luna august copiii din cadrul centrului au beneficiat de consiliere psihologica de grup  si joc de rol privind relationarea adecvata, corecta intre copii, precum si folosirea unui vocabular decent. Rolul acestei activitati de grup a fost acela de a intelege ca empatia este secretul unei relatii sanatoase cu cei din jur, unele reactii neadecvate putand fi evitate daca vor incerca sa se puna in pielea celorlalti si sa le inteleaga. Copiii au recunoscut si chiar au exemplificat situatii in care au au avut un comportament, vocabular neadecvat si puteau fi evitate.


IULIE 2021

In luna iulie au fost realizate activitati remediale la matematica si limba romana pentru un numar de 23 de copii. Aceste activitati au avut rol dublu, atat de a consolida achizitiile scolare, dar si de a evalua nivelul achizitiilor acestora (in practica), pentru planificarea urmatoarelor activitati.

S-a realizat consiliere psihologica de grup privind implicarea, participarea in ativitatile practico-gospodaresti, pentru consolidarea DVI – pentru 12 copii.

Informarea familiilor din grupul tinta privind drepturile si beneficiile pentru copii incadrati in grad de handicap.


IUNIE 2021

In luna Iunie s-au desfasurat urmatoarele activitati:

Activitatea 1- Sarbatorirea zilei de 1 Iunie

1 Iunie, ziua copilului a fost sarbatorita de toti copiii din cadrul centrului, prin activitati de socializare si recreative – desene, puzzle, activitati in aer liber- sotron, ping-pong, cantece.

Activitatea 2 – discutii cu beneficiarii despre importanta purtarii mastii si a igienizarii mainilor si spatiilor.

S-au purtat discutii cu 19 copii din cadrul centrului privind importanta purtarii mastii, a igienizarii mainilor, spatiilor de locuit si a distantarii sociale. Li s-a explicat acestora la nivelul lor de intelegere rolul purtarii mastii in spatiile aglomerate, a modalitatilor despre igienizarea mainilor, cu solutiile specifice si a distantarii sociale. Oferirea de informatii a fost pe intelesul copiilor si prin exemplificare. Totodata s-a incercat un joc de rol despre situatii reale, copiii exemplificand situatii pe care le intalnesc in viata de zi cu zi si solutiile la problemele intalnite. La sugestia specialistilor s-a discutat despre situatii intalnite la scoala, locul de joaca, la medic, in cadrul diverselor instititii in care merg. Scopul  acestui tip de joc de rol a fost acela  de a consolida  achizitii legate de igienizare si pentru a incuraja interactiunea si comunicarea intre ei.

Activitatea 3 – aducerea la cunostinta a unui nou copil beneficiar de servicii despre includerea in proiect

Activitatea 4 – activitate desfasurata cu 3 copii cu autism privind limbajul receptiv si motricitatea

De asemenea s-au desfasurat activitati cu trei copii cu autism – Imitatie motricitate orala si limbaj receptiv


MAI 2021 A fost lansat site-ul proiectului, pe care il regasiti la acest link:

http://vip-plus.crips.ro/proiect.php 


Aprilie 2021

 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău este principalul furnizor de servicii sociale la nivelul judeţului. D.G.A.S.P.C. Buzău este instituţia care asigură aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul: protecţiei copilului, familiei, persoanelor cu dizabilităţi, vârstnicilor, precum şi a altor categorii de populaţie aflate în situaţii de risc.

D.G.A.S.P.C. Buzău îşi desfăşoară activitatea pornind de la nevoile specifice ale populaţiei judeţului Buzău, in acord cu Strategiile propuse şi aprobate de către Consiliul Judeţean Buzău, iar specialiştii proprii ai Direcţiei asigura implementarea reformelor în domeniul asistenţei sociale, oferind servicii în conformitate cu exigentele impuse de standardele de asistenţă socială.

Obiectivele D.G.A.S.P.C. urmăresc promovarea protecţiei copilului si a persoanelor adulte  prin alternative de tip familial, evaluarea copiilor din instituţiile de tip rezidenţial în vederea dezinstituţionalizării, reducerea instituţionalizării si înfiinţarea de noi servicii cat mai apropiate de mediul familial și care să răspundă nevoilor beneficiarilor.

Direcția Generală de Asistență Sociala și Protecția Copilului Buzău a manifestat in permanenta interes fata de finantarile europene, fiind implicați în numeroase proiecte, protocoale activități, parteneriate de-a lungul timpului, iar în prezent D.G.A.S.P.C. Buzău are în implementare un număr de 11 proiecte cu finantare europeana

D.G.A.S.P.C. Buzau, in calitate de partener, in cadrul proiectului VIP Plus implementează proiectul în municipiul Râmnicu Sărat, acolo unde ponderea populatiei de etnie romă este crescută. Proiectul va contribui la imbunătătirea  serviciilor existente în acea zonă, prin introducerea unor metode inovative de integrare a locuitorilor de etnie roma si schimbare a mentalitatilor si atitudinii populatiei majoritare fata de acestia.

Serviciul social ”Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilitati din cadrul Complexul de Servicii pentru Copilul cu Handicap nr. 14 Ramnicu Sarat”, participant in cadrul proiectului – este înfiinţat şi administrat de furnizorul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău.

Centrul participă la reteaua VIP Plus cu experienta specifica in acordarea de servicii copiilor cu dizabilitati iar schimbul de experienta dintre cele 9 centre de zi participante in cadrul proiectului reprezintă o oportunitate de a creste calitatea serviciilor acordate copiilor de etnie roma care frecventeaza centrul de zi.

Proiectul VIP PLUS va da posibiltatea D.G.A.S.P.C. Buzau sa desfasoare noi campanii de mediatizare si sensibilizare a populatiei majoritare cu privire la locuitorii de etnie roma din Rm.Sarat, dar si din localitatile limitrofe, sa completeze interventiile sale cu programe de educatie si constientizare adresate copiilor si adultilor, in special femeilor rome dar si de identificare a principalilor factori care favorizează sau care frânează eforturile de integrare a romilor la nivel local.

Serviciului social „Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi din cadrul Complexului de servicii pentru copilul cu handicap nr. 14 Rîmnicu-Sărat asigura copilului cu deficienţe neuro-psiho-motorii, cu domiciliul pe raza municipiului Rm-Sărat şi a localităţilor limitrofe, servicii de recuperare, abilitare-reabilitare, intervenţie psihologică, educaţienonformală, socializare, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independente în scopul ridicării calităţiivieţii pentru integrare şcolarăşi socială şi diminuării riscului separării acestuia de familie.

Capacitatea de functionare a Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi este de 80 de locuri, incluzând copiii din Centrele rezidențiale de tip familial din cadrul Complexului de servicii pentru copilul cu handicap nr. 14 și ambulator.

Grupa de varsta a beneficiarilor este de 0 – 18 ani.

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în „Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi din cadrul Complexului de servicii pentru copilul cu handicap nr. 14 Rîmnicu-Sărat” sunt:

  1. a) copii cu deficienţeneuro-psiho-motorii din municipiul Rm. Sărat şilocalităţi limitrofe care sunt încadraţi într-un grad de handicap, cu vârste cuprinse între 0-18 ani.
  2. b) părinţii copiilor care beneficiază de servicii de consiliere şi suport, dar şi de instruire în scopul dezvoltării capacităţii de lucru cu copilul si rezolvarea problemelor.

Numarul total de copii înscrisi este de 80, dintre care 55 copii sunt de etnie roma, ceea ce reprezinta  un procent de aproximativ 70%.

In prezent, la nivelul centrului se desfășoară următoarele activități tinand cont de masurile specifice de prevenire si protecție privind combaterea îmbolnăvirii cu SARS – CoV 2, masuri care să contribuie la protejarea beneficiarilor dar si a angajatilor deopotriva.

–       servicii de recuperare şi reabilitare pentru copiii beneficiari – logopedie, kinetoerapie, masaj, ludoterapie, activitati de socializare, consiliere psihologica

–      dezvoltarea de activități de socializare

–      implicarea părinților lor în procesul educativ

–      activități de consiliere, informare și formare oferite părinților

–      servicii de consiliere şiiniţiere a familiei cu privire la metodele de intervenţie specifică în recuperarea copilului;

–      consilierea familiei cu privire la accesarea unor servicii de specialitate;

–      facilitarea integrării progresive în instituţii de învăţământ;

–      derularea de activităţi în comunitate cu susţinerea personalului de specialitate;

–      aducerea la cunoştinţă familiei cadrul legal, modul de accesare a serviciilor, precum si drepturile si obligaţiile pe care le au conform legii;

–      integrarea socială a comunităților de romi prin intermediul proiectul VIP Plus;

– copiii care frecventeaza centrele de zi si familiile acestora vor beneficia de suportul informational, emotional de care au nevoie oferit prin intermediul proiectului.

Proiectul „VIP Plus” isi propune sa sprijine dezvoltarea centrului de zi pe tot parcursul celor 24 de luni de implementare – favorizand activitati inovante in beneficiul copiilor si parintilor, acordand sprijin material si dotare cu echipamente IT, asigurand formarea personalului, accesul la informatii si schimbul de experienta intre 9 centre de zi din 4 judete – Ialomita, Arad, Buzau si Mures.

Persoană de contact: Georgeta Ilie – responsabil P2

Roxana Kovacs – responsabil comunicare  P2


Martie 2021:

Evaluarea inițială a centrelor de zi din județul Buzău a fost finalizată

Echipa de proiect a D.G.A.S.P.C. Buzău, partener din partea P2 in cadrul proiectului PN1020, a realizat in primele 3 luni de implementare evaluarea inițială a centrului de zi – „Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi din cadrul Complexului de servicii pentru copilul cu handicap nr. 14 Rîmnicu-Sărat”, înfiinţat şi administrat de furnizorul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău. Primul instrument folosit a fost Fisa de evaluare inițială, prin care am colectat informații despre situația actuală a centrului, copiii înscriși care vor face parte din grupul țintă, modul de colaborare cu instituțiile locale, în principal cu școala, nevoile de formare ale personalului. Al doilea instrument a fost Grila de evaluare cu privire la modul de aplicare a standardelor minime de calitate în centrul de zi participant la proiectul VIP Plus (structurată având în vedere Ordinul nr. 27/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de zi destinate copiilor)

În urma evaluării inițiale, apreciem că Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi din cadrul Complexului de servicii pentru copilul cu handicap nr. 14 Rîmnicu-Sărat este funcțional și poate implica în proiect grupul țintă estimat de copii și respectiv de părinți/membri ai familiei, fiind deschis către formare și activități inovante de abilitare, conștientizare, nondiscriminare. Nu au fost identificate dificultăți care pot fi ameliorate.

Concluziile evaluării inițiale sunt de maxim interes atât la nivelul județului nostru, pentru organizarea intervenției echipelor mobile care vor lucra cu centrele de zi, începând cu luna aprilie 2021, cât și la nivel de proiect, urmând să fie folosite la proiectarea activităților de formare.












IANUARIE 2021
În prima luna a anului 2021 a început implementarea proiectului „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”, cod PN1020, în cadrul apelului „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”, Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, în calitate de partener (partener 2), intervine alaturi de Asociația Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Social CRIPS și alte 3  Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului: D.G.A.S.P.C Ialomița (promotorul de proiect), D.G.A.S.P.C Arad (partener 1) și D.G.A.S.P.C Mureș (partener 3).

Pe parcursul celor 24 de luni de implementare, proiectul va răspunde nevoilor de incluziune socială a persoanelor de etnie romă și va contribui la dezvoltarea capacității a 9 centre de zi cu peste 2/3 beneficiari romi din județele Ialomița, Arad, Buzău și Mureș. Pentru mai multe informații despre proiect link: click aici

Cu dorința de a face vizibilă evoluția activităților și rezultatelor pe site-ul instituției noastre, avem bucuria să inaugurăm o rubrică dedicată exclusiv proiectului PN1020 “VIP PLUS”.

Vă invităm să o consultați și să fiți alături de echipa de proiect în misiunea frumoasă și complexă de a sprijini copiii, părinții, profesioniștii, voluntarii, cetățenii din comunitățile țintă pentru creșterea incluziunii și abilitarea romilor.

Ne dorim să fie un proiect de succes!