Cardul european pentru dizabilitate este documentul care faciliteaza mobilitatea transnationala a persoanelor cu dizabilitati din Romania si statele membre participante (Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta) la proiectul „Asigurarea mobilitatii pentru persoane cu dizabilitati in Romania si Europa”.

Care sunt domeniile in care se vor acorda beneficii:

Fiecare tara care implementeaza programul european pentru dizabilitate va agrea un pachet de beneficii ce va fi pus la dispozitia persoanelor cu dizabilitati din tarile partenere. Informatiile vor fi actualizate pe site-ul proiectului (www.dizab.eurocard.gov.ro)

La nivelul Romaniei se vor acorda gratuitati pentru evenimente culturale, activitati sportive si de petrecere a timpului liber. Lista evenimentelor va fi actualizata pe site-ul proiectului.

Cine poate beneficia de  Cardul European pentru Dizabilitate:

  • copiii cu handicap grav, accentuat, mediu sau usor
  • persoanele adulte cu handicap grav, accentuat, mediu sau usor

Unde se depune/trimite cererea

Cererea, completata cu toate datele solicitate, va fi insotita de o fotografie tip buletin a persoanei cu dizabilitate solicitante si va fi depusa/trimisa prin posta la DGASPC

Cererea va fi completata de:

  • persoana cu dizabilitate
  • sau, dupa caz, de reprezentantul legal al persoanei cu dizabilitate/ seful centrului (copil cu dizabilitate din sistemul rezidential)

Cererea poate fi depusa de persoana cu dizabilitate sau, dupa caz, de reprezentantul legal al acesteia, ONG.

Cine elibereaza cardul european pentru dizabilitate:

Distribuirea cadrului european pentru dizabilitate se va realiza prin intermediul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene.

Cum ma inscriu in baza de date a proiectului ca posesor de card european pentru dizabilitate

Inscrierea in baza de date se va realiza de catre angajatii DGASPC, pe baza solicitarii si a documentelor depuse: cerere (model pus la dispozitie pe site-ul proiectului) si fotografie tip buletin

Detinatorul cardului beneficiaza de serviciile stabilite de fiecare stat membru al U.E. participant la proiect, servicii ce vor fi postate pe site-ul proiectului (www.dizab.eurocard.gov.ro).

Pentru a putea utiliza cardul, persoanele cu handicap vor accesa obligatoriu site-ul proiectului si vor urma instructiunile in acest sens.

Cum se vad evenimentele ce se desfasoara intr-un anumit oras din Romania?

Pagina Beneficii la nivel national de pe site-ul proiectului (www.dizab.eurocard.gov.ro) afiseaza beneficiile/evenimentele la nivel national.

Cum se vad evenimentele care se desfasoara intr-o alta tara participanta la proiect?

Pagina Beneficii la nivel international de pe site-ul proiectului (www.dizab.eurocard.gov.ro) afiseaza beneficiile/evenimentele la nivel international la care pot lua parte utilizatorii inscrisi pe website.

Cum se inscrie o persoana pentru participarea la evenimente culturale si sportive din Romania/vizitare muzee?

Butonul „Ma inregistrez” permite inregistrarea pe website la eveniment; inregistrarea cu maxim doua ore inainte de inceperea evenimentului, dupa care butonul nu se mai poate accesa, inactivandu-se

Cum se inscrie o persoana pentru participarea la evenimente culturale si sportive din strainatate?

Butonul „Ma inregistrez” permite inregistrarea pe website la eveniment; inregistrarea cu maxim doua ore inainte de inceperea evenimentului, dupa care butonul nu se mai poate accesa, inactivandu-se

Cum se transmite feedback in legatura cu participarea la un eveniment/muzeu?

Butonul „Am participat” permite utilizatorilor sa poata scrie un mesaj de feedback (o parere)

Daca se razgandeste o persoana cum anuleaza participarea la un eveniment?

Anularea inregistrarii la un eveniment se poate face prin trimiterea unui mesaj corespunzator din pagina de contact a site-ului sau prin contactarea directa a personalului proiectului.

Daca o persoana doreste sa afle mai multe informatii cui se adreseaza?

Pe website-ul proiectului (www.dizab.eurocard.gov.ro), in sectiunea Intrebari frecvente sau la adresa de email carddizabilitate@anpd.gov.ro

Documente utile: