ADMITEREA PERSOANELOR VARSTNICE IN CADRUL CAMINELOR PENTRU PERSOANE VARSTNICE DIN SUBORDINEA DGASPC BUZAU
Persoanele varstnice au dreptul la asistenta sociala, potrivit dispozitiilor legii17/2000 republicata, in raport cu situatia sociomedicala si cu resursele economice de care dispun.
Asistenta sociala pentru persoanele varstnice se realizeaza prin servicii si prestatii sociale.
a) nu are familie sau nu se afla in intretinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozitiilor legale in vigoare;
b) nu are locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit pe baza resurselor proprii;
c) nu realizeaza venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea ingrijirii necesare;
d) nu se poate gospodari singura sau necesita ingrijire specializata;
e) se afla in imposibilitatea de a-si asigura nevoile sociomedicale, datorita bolii ori starii fizice sau psihice.
DGASPC Buzau acorda servicii sociale personelor varstnice aflate in situatiile de vulnerabilitate enuntate mai sus prin Camine pentru Persoane Varstnice aflate in subordine.
Solicitarile de acordare de servicii sociale se depun la sediul DGASPC Buzau, direct la Registratura sau prin C.I.E.S.A.S.S.P.A. Solicitarile depuse la Registratura DGASPC sunt transmise ulterior de catre personalul angajat al Secretariatului DGASPC coordonatorului C.I.E.S.A.S.S.P.A .
Solicitarile de acordare de servicii sociale pot fi facute de catre persoana varstnica aflata in dificultate, reprezentantul legal al acesteia, alti FSS, SPAS – uri, organizatii private, asistenti medicali comunitari, ingrijitori informali, alte institutii ( spitale).
Deasemeni DGASPC Buzau se poate autosesiza cu privire la persoane varstnice aflate in dificultate si demara procedura de admitere a varstnicului intr-un serviciu social aflat in subordine.
Indiferent de persoana care a depus solicitarea de acordare de servicii sociale, se anunta SPAS –ul de domiciliu al persoanei varstnice cu privire la solicitarea inregistrata si solicita acestuia efectuarea evaluarii initiale a situatiei varstnicului in maxim 15 zile conform ORDIN nr. 2.489 din 13 decembrie 2023 pentru aprobarea <LLNK 12023 0840BD01 0 31>Standardelor minime de calitate privind managementul de caz in serviciile sociale acordate persoanelor varstnice (Modulul II Standardul 2) si desemnarea Managerului de caz.
Acordarea de servicii sociale printr-un Camin de Persoane Varstnice din subordinea DGASPC Buzau se face in baza PIA, elaborat potrivit dispozitiior Legii nr. 292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, intocmit de catre MC si prin dispozitia de acordare servicii sociale a primarului SPAS de domiciliu a persoanei varstnice, in limita locurilor disponibile in cadrul unuia din Caminele de Personane Varstnice din subordinea DGASPC Buzau.
evaluare initiala, anexa 1 ORDIN nr. 2.489 din 13 decembrie 2023 pentru aprobarea <LLNK 12023 0840BD01 0 31>Standardelor minime de calitate privind managementul de caz in serviciile sociale acordate persoanelor varstnice;
evaluarea complexa ( unde este cazul);
ancheta sociala;
fisa de identificare a riscurilor;
planul de interventie ( anexa 3 ORDIN nr. 2.489 din 13 decembrie 2023 pentru aprobarea <LLNK 12023 0840BD01 0 31>Standardelor minime de calitate privind managementul de caz in serviciile sociale acordate persoanelor varstnice );
fisa sociomedicala aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 886/2000 cu modificarile si completarile ulterioare;
incadrarea in gradul de dependenta, potrivit Grilei de evaluare a persoanelor varstnice;
dispozitia primarului privind stabilirea dreptului la servicii sociale ca masura de asistenta sociala;
certificatul de deces al apartinatorului si/sau a copilului/copiilor adulti ori cartea de identitate a membrului/membrilor de familie supus/supusi obligatiei de intretinere conform Codului civil, in copie; dupa caz, cartea de identitate a reprezentantului legal/conventional, in copie;
adeverinta medicala cu recomandare de la medicul de familie/specialist, pentru caminul pentru persoane varstnice;
copie dupa actul care atesta existenta unui loc de veci.
In urma consultarii tuturor documentelor mentionate mai sus, persoana responsabila din cadrul C.I.E.S.A.S.S.P.A intocmeste referatul de acordare /incetare de servicii sociale si Dispozitia de acordare /incetare de servicii sociale intr – un camin din subordinea DGASPC. Buzau.
In situatia in care C.I.E.S.A.S.S.P.A identifica un loc liber in cadrul CPV – urilor , contacteaza in scris MC pentru a transmite disponibilitatea de acordare de servicii sociale in cadrul DGASPC Buzau si solicita completatrea dosarului varstnicului cu urmatoarele:
- Ancheta sociala
- Evaluare initiala, anexa 1 ORDIN nr. 2.489 din 13 decembrie 2023 pentru aprobarea <LLNK 12023 0840BD01 0 31>Standardelor minime de calitate privind managementul de caz in serviciile sociale acordate persoanelor varstnice;
- Scrisori medicale;
- Incadrarea in gradul de dependenta, potrivit Grilei de evaluare a persoanelor virstnice;
- Evaluare complexa conform ORDIN nr. 2.489 din 13 decembrie 2023 pentru aprobarea <LLNK 12023 0840BD01 0 31>Standardelor minime de calitate privind managementul de caz in serviciile sociale acordate persoanelor varstnice;
- Copie certificat nastere;
- Copie certificat casatorie ( daca este cazul);
- Cererea de admitere in centru, semnata de beneficiar sau reprezentantul legal;
- Acordul persoanei varstnice cu privire la acordarea de servicii sociale in Caminul de Persoane varstnice identificat;
- Certificatul de deces al apartinatorului si/sau a copilului/copiilor adulti ori cartea de identitate a membrului/membrilor de familie supus/supusi obligatiei de intretinere conform Codului civil, in copie; dupa caz, cartea de identitate a reprezentantului legal/conventional, in copie;
- Adeverinta de venit;
- Ultimul talon de pensie – daca este cazul;
- Adeverinta medicala si recomandare de la medicul de familie/specialist, pentru caminul pentru persoane varstnice;
- Copie dupa actul care atesta existenta unui loc de veci.
In situatia in care C.I.E.S.A.S.S.P.A nu identifica un loc liber in cadrul CPV – urilor , contacteaza in scris MC pentru a transmite imposibilitatea temporara de acordare de servicii sociale in cadrul unui din CPV din subordinea DGASPC.
In momentul eliberarii unui loc in unul din CPV din subordinea DGASPC, specialistii C.I.E.S.A.S.S.P.A, contacteaza MC in ordinea inregistrarii in Registrul propriu de evidenta a cazurilor, pentru demararea procesului de acordare de servicii sociale in cadrul DGASPC Buzau.
ADMITEREA PERSOANEI CU HANDICAP
În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale sau de zi, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune şi va înregistra o cerere în acest sens, la primăria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap, primăria urmând să o transmită, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, la registratura DGASPC, însoţită de următoarele documente:
a) copie de pe actele de identitate;
b) certificatul de naştere, de căsătorie sau de deces al aparţinătorului;
c) copie de pe documentul care atestă încadrarea în grad de handicap;
d) adeverinţă de venit;
e) documente doveditoare a situaţiei locative;
f) ultimul talon de pensie, dacă este cazul;
g) raportul de anchetă socială;
h) investigaţii paraclinice;
i) dovada eliberată de serviciul specializat al primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap, prin care se atestă că acesteia nu i s-au putut asigura protecţia şi ingrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii din comunitate.
- Acte normative pentru domeniul protectiei adultului
- Acte normative pentru domeniul serviciilor sociale